Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyszerű, gyorsan elkészíthető levesek

2010.08.24

A magyar konyha egyik alapétele a leves. A legtöbb leves természetesen nagyon egészséges és remek folyadékbevétel. A magyar levesek általában hígak, amiket többnyire előételként fogyasztunk. Ebben a sorozatban olyan egyszerű levesek receptjeit gyűjtöttük össze, amelyek nem csupán előételként, de főételként is kitesznek magukért!..

A legtöbb leves alapanyaga néhány zöldség, esetleg hús vagy hal és természetesen egy alapleves – ez lehet húsleves, vagy zöldségleves. A leveskockák vagy levesporok használata a legegyszerűbb, de egy házilag készített alapleves sokkal finomabb, és pontosan tudjuk, hogy mi van benne!

A zöldségek, ha lehet, legyenek bio termékek, és főzés előtt alaposan mossuk meg vagy hámozzuk meg őket! Sok leves igényel tejszínt, tejfölt vagy habarást – ha diétázunk, vagy méregtelenítünk, ezek kihagyhatók, vagy helyettesíthetők. Pl liszt helyett gramm (csicseriborsó) lisztet használjunk, tejszín helyett barnarizs, zab vagy szójatejszínt – de ezek el is hagyhatók, a leves sűríthető egy turmixgép segítségével! Erről a témáról bővebben az egészséges levesek bejegyzésben írunk.

Nos, íme néhány fantasztikus és egyszerű leves receptje: télre – nyárra, ebédre  – vacsorára, felnőtteknek – gyerekeknek, hétköznapokra – vendégváró alkalmakra egyaránt finomak!

Vegán levesek

A következő zöldséglevesek tejtermékek nélkül készülnek – bár a végén lehet díszíteni, tálalni joghurrtal vagy tejföllel:

Vegetáriánus levesek

A következő zöldséglevesek tejszínnel, tejföllel vagy joghurttal készülnek:

Húsos levesek

Ázsiai levesek